bulgursallad med kräftmajonnäs

Oj vad det här var gott och enkelt. Rätten var dessutom lätt att variera hur man vill ha den. Man kan ju som alltid bara byta ut de saker man inte gillar mot sånt man tycker om.

Bulgursallad med kräftmajonnäs
2 pers

2 dl bulgur
1 dl skalade edamamebönor
1/4 zucchini, slantad och sedan halverad
½ grön chili
1 tomat
salt
peppar
salladsblad
1 dl olja
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
½ rödlök, finhackad
3 msk hackad dill
½ pressad citron
2 dl kräftstjärtar

1. Koka bulgur enligt förpackningen.
2. Stek zucchini i olja och släng sedan i chili, tomat, sojabönor och stek tills allt är varmt.
3. Blanda bulgur med grönsaker och salladsblad.
4. Blanda äggula och vinäger med lite salt och vispa fluffigt.
5. Vispa i oljan lite i taget till en tjock majonnäs och vispa sedan i citronsaften.
6. Blanda i rödlök, dill och kräftstjärtar i majonnäsen och vänd sedan försiktigt ner det i bulgursalladen.


kycklingcurry

Att göra en curry enligt konstens alla regler är jättesvårt. Det krävs någon sorts touch som jag tror att man är född med och utvecklar genom att laga det mer än en gång ibland, utan i princip varje dag. Men eftersom jag är så vansinnigt förtjust i indisk mat, ger jag mig på det med jämna mellanrum. Ibland blir det bättre, ibland blir det sämre. Denna gången blev det inte lika bra som förra gången, men grunden är densamma. Det svåra är väl att man måste höfta lite, mängd och så vidare är svårt att säga. Men här är det på ett ungefär:

Kycklingcurry
3 pers
1 stor eller 2 små kycklingfiléer i munsbitar
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 tum ingefära, riven
½ grön chili, hackad
1 kanelstång
1 msk kummin
5-10 kardemummafrön, malda
1 msk koriander
½ msk gurkmeja
en handfull svamp i kvartar
1 grön paprika i stora bitar
1 burk krossade tomater
vatten
2 msk tomatpuré
2-3 msk yoghurt
1 msk honung
smör
olja
salt
peppar

1. I en torr panna, stek kummin, kardemumma, gurkmeja och koriander i ett par minuter. Ställ åt sidan.
2. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i olja och smör (detta är det närmaste ghee man kommer utan att göra det själv/köpa).
2. Häll på krossade tomater, fyll burken med vatten och späd med ca hälften. Tillsätt kryddorna, kanelstång, tomatpuré, honung, salt och peppar. Låt puttra i minst en halvtimme. Smaka av och justera smaker efter tycke.
3. Tillsätt kycklingen och låt puttra i minst en halvtimme till. Smaka av. Lägg i svamp och paprika och låt koka mjuka.
4. Tillsätt yoghurt efter smak (dettta gör curryn något mildare). Servera med ris och naanbröd.


bönsallad

Denna kallas sommarsallad i receptet (Laga Lätt igen), men eftersom den är varm tycker jag att den fungerar lika bra året runt. Antingen som en lätt middag, lunch eller varför inte som tillbehör eller förrätt? Om man ska använda mat-lingo så tycker jag att den har många spännande smaker utan att vara särskilt komplicerad. Prova!

Bönsallad

2 pers (till middag)
1 ask körsbärstomater, halverade
½ dl olivolja
1 burk cannellinibönor
1 rödlök, finhackad
1 förpackning mixsallad eller ½ huvud romansallad
100g skivad chorizosalami
2 msk vitvinsvinäger
2 msk honung

1. Lägg tomaterna på en plåt/ugnsform och ringla över olja, krydda med salt och peppar. Ugnsrosta i 20 min på 200 grader.
2. Stek chorizoskivorna krispiga i en teflonpanna och låt rinna av på hushållspapper.
3. Stek löken i salamifettet 1-2 min. Salta och peppra. Tillsätt vinäger och låt sjuda tills hälften av vätskan återstår. Rör i honungen.
4. Blanda bönor, sallad, lökdressing, tomat och chorizo.


fisksoppa

Jag fick grundinspirationen från Laga Lätt, men när jag slog en blick i kylen var det en hel del som saknades, så det blev lite improvisation, precis som det brukar. Snabbt, lätt gott. Inga underverk, men värmande och friskt.

Fisksoppa
2 port
1 gul lök, hackad
2 gulbetor, i stora tärningar
1 morot (eller två små) i 2cm-slantar
2 msk fiskbuljong
1 liter vatten
1 bit lax (ca 150g)
½ dl havregrädde
3 msk hackad dill
1 dl skalade räkor
1 dl gröna ärter
1 citron, pressad
olja
salt
peppar

1. Fräs lök och rotfrukter i olja i ett par minuter. Häll på vatten och buljong och låt koka i 5-10 min.
2. Lägg i fisken och sjud under lock i 3-5 min eller tills fisken är klar. Tillsätt grädde, ärter, dill, citron, salt och peppar.
3. Toppa med räkor.


morotssoppa

Jag är ofta skeptisk till morotssoppa, jag känner sötman av soppan redan innan jag smakat den. Och den sötman passar inte mina smaklökar till middag - då vill jag ha sälta. Men, man ska inte vara den som är den, tänkte jag, och provade ett recept från Laga Lätt - med modifikation, förstås. Det var nämligen inte bara morot utan kokosmjölk också och jag var så rädd att det skulle bli sött att jag slängde i en buljongtärning. Men en halv hade räckt och om man inte är känslig för söt mat, så funkar det säkert jättebra utan någon buljong alls.

Morotssoppa
4 pers
4 morötter, skalade och slantade
1 gul lök, hackad
1 msk curry
1 burk kokosmjölk (400 ml)
4 dl vatten
mynta och timjan (eller andra örter man har till hands)
olja
salt
peppar
½ buljongtärning

1. Fräs morot, lök och curry i olja en minut eller två.
2. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljong och salt. Låt koka under lock i 10 min.
3. Tillsätt timjan och mynta.
4. Mixa soppan slät med stavmixer, peppra.


hummus

Inspirationen från den här hummusen kommer från Tescos hummus med citron och koriander. Riktigt god, blev den. Vill man ha den riktigt krämig och luftig så prova att köra igenom med elvisp en liten stund efter den är klar.


Hummus
1 burk kikärter (400g)
½ dl vatten
2 msk olivolja
2-3 tsk tahini
1 citron, pressad
1 liten handfull hackad färsk koriander
½ röd chili, hackad
salt
peppar
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald koriander

Kör allt med stavmixer - färdigt! Servera med gott bröd, kex eller grönsaksstavar.

goulash

Farmors recept som jag fått från Erica. Säkert inte en äkta goulash, men det gör inte så mycket, för gott är det och lätt som en plätt! Värmer dessutom fint en blåsig och kall höstkväll.

Goulash
4 pers

300g nötkött, tex högrev eller grytbitar
1,5l vatten
2 st lökar, grovt hackade
4 potatisar i tärningar
1 röd paprika delad i munsbitar
1 vitlöksklyfta, riven
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1-2 oxbuljongtärningar eller ett par matskedar oxfond
1 tsk kummin
1 tsk mejram
1 tsk salt
malen kryddpeppar (5-6 korn)

1. Bryn köttet i olja eller smör med lök och paprikapulver. Tillsätt kryddor, vitlök, vatten och buljong. Låt koka på låg till medelhög värme i en timme.
2. Tillsätt potatis, koka i 5-10 min.
3. Tillsätt paprika, koka i 5 min.


bouillabaisse

Ok, det här är inte riktigt bouillabaisse, eftersom jag gjort som jag tycker. Grundreceptet kommer från ett gammal recept nerskrafsat på ett papper till min far för ca 20 år sedan. I vilket fall, så är detta en väldigt enkel och god rätt som värmer bra på höstkvällarna. Jag serverade soppan (som kanske är något mer lik en gryta än en soppa) med persisk sesambröd, men utan bröd eller med annat bröd går bra det med, förstås. Din fantasi sätter gränserna!

Bouillabaisse
3-4 pers
2 potatisar, skalade och tärnade
1 morot, skivad i tjocka skivor
3 champinjoner, skivade
½ lök, hackad
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade/hackade
1 lagerblad
1 krm chilipeppar
1 dl vitt vin
400g krossade tomater
400ml vatten
salt
peppar
200g fiskfilé
100-150g oskalade räkor, skalade
fiskbuljong
timjan (färsk/torkad)

1. Börja med att steka lök och vitlök mjuk i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt krossade tomater, vatten, vin, buljong, lagerblad, chili, salt och peppar. Låt koka ihop, ca 15 min på medelhög värme under lock.

2. Lägg i potatis och morot och låt koka 10-15 minuter på låg-medelhög värme.

3. Lägg i svamp och fisk, låt koka ca 5 min.

4. Tillsätt räkor och timjan, koka 1 min. Servera!


canneloni

Jag blev så sugen på canneloni när en god vän skickade sms om att han åt canneloni på en restaurang att det direkt hamnade på nästa veckas matlista. Nu har jag förvisso fuskat lite här, och köpt färdiga cannelonirör, men jag kände mig inte riktigt så ambitiös så att jag ville stå och göra pasta. Men jag kan meddela att det är fantastiskt om man orkar, min kära far är en riktig pastaexpert! Man kan ju fylla canneloni med lite vad som helst, men jag blev vansinnigt sugen på rökt lax och spenat, så det fick bli det denna gången.

Canneloni med lax & spenat
2 pers
8 st cannelonirör
ca 100g rökt lax, tärnad
3 champinjoner, skivade
5 styckbitar fryst bladspenat, tinade
1 dl matlagningsgrädde/havregrädde
1 vitlöksklyfta, riven
1 shalottenlök, hackad
salt
peppar
färsk basilika
en skvätt (ca ½ dl) vitt vin
2 dl mjölk
2 msk mjölk
en klick smör
några skivor ost (jag använde präst)
parmesanost

1. Börja med att fräsa lök och vitlök, tillsätt sedan svampen. Lägg i spenaten och häll på vinet. Låt det puttra nästan torrt, tillsätt sedan grädden och låt koka ihop. Smaksätt med salt, peppar, basilika och rör ner laxen. Ställ åt sidan.
2. Gör bechamelsåsen genom att smälta smören och röra ner mjölet. Häll på mjölken och låt koka upp under omrörning. Salta och peppra. Rör ner några skivor ost och låt den smälta.
3. Fyll cannelonirören med fyllningen.
4. I en ugnsform, bred lite av ostsåsen i botten och lägg sedan på cannelonirören. Häll över resten av ostsåsen och riv över lite parmesan. Grädda i ugn på ca 200 grader i 30 min.
5. Servera med en fräsch sallad.


vitlökssås

Nu när det blivit lite kallare - med undantag för den senaste veckan - kan man äntligen bita i rotfrukter dränkta i sås igen. Jag är en stor såsälskare och tycker oftast att det är för lite sås. Det här receptet är fullt av vitlök - kanske inte rätt tillbehör om du ska på dejt - men oj vad gott. Och busenkelt både att göra och modifiera.

Vitlökssås
2 pers (eller en såstokig)
2 dl matlagninsgrädde/havregrädde
ca 5-10 vitlöksklyftor (beroende på storlek), fint rivna
en klick smör
worchestersås
salt
peppar
färska örter, nedklippta (valfritt)

Fräs vitlöken i smöret en liten stund. Vitlöken ska INTE brynas eller få färg. Tillsätt grädden och låt puttra några minuter så att det kokar ihop. Ta ett par rejäla tag med svartpepparkvarnen (jag gillar när man smakar pepparen) och en nypa flingsalt och rör om. Worchestersåsen är efter smak, så det är svårt att säga hur mycket. Men börja med litegrann och smaka av, behövs det mer så ta lite till och prova dig fram genom att smaka. Klipp till sist ner lite örter om du har eller känner för det. Sist tog jag i lite färsk oregano, men alla örter fungerar.

Servera gärna med en rejäl köttbit och ugnsbakade rotfrukter/grönsaker.

Modifierad vitlökssås:
Känner du för fisk? Byt ut worchestersåsen mot fisksås.


pumpasallad

Det här är min senaste egenpåhittade skapelse och det blev över förväntan! Pumpan kan man ju ha till vad som helst, men idag kände jag för sallad. Nu när pumpa är i säsong så tipsar jag lite extra om detta.

Pumpasallad
2-3 pers
1/4 pumpa delad i ca 2-3cm tjocka bitar
3 tsk oskalade sesamfrön
några kvistar färsk timjan, hackad
5 klyftor vitlök, rivna
1 tsk honung
½ dl olivolja
salt & peppar
½ paket fetaost
1 konserv stora vita bönor
2 tomater, tärnade
en handfull haricot verts
½ rödlök, hackad
balsamvinäger
flingsalt

1. Sätt ugnen på 225 grader och börja med att göra marinad på sesamfrö, timjan, vitlök, honung, olja, salt och peppar. Dela pumpan i bitar och häll på marinaden. Låt stå i ugnen i ca 40 min.
2. Skölj bönorna och blanda med resten av salladsingredienserna, smula över fetaost. Häll på lite balsamvinäger.
3. När pumpan är färdig, skär bort skalet och servera med salladen. Ringla över marinaden som blivit över.


Ärt- och baconpasta

Det här tyckte jag lät jättetråkigt i Laga Lätt, men det var så gott att jag knappt fick nog. Prova! Erica har redan provat och lagt upp på sin blogg. Enkelt och snabbt att svänga ihop.

Ärt- och baconpasta
3 pers
1 gul lök, hackad
1 paket bacon (140g)
ca 8 nystan tagliatelle
250g gröna ärter
250g haricot verts (jag köpte så fina goda sådana att jag änvänder dem i allt!)
½ påse bladspenat
färsk mynta
1 citron
olivolja
flingsalt & nymald svartpeppar

Stek lök och bacon. Koka pastan. Tina ärter och haricot verts, blanda med en handfull myntablad, spenat, citronsaft, olja och salt och peppar. Jag hade en matmuffins till, nu senast gjorde jag med majskorn och färska örter, blev jättebra!


köttfärs- och kikärtsgryta

Jag hade slut på idéer och surfade in på Icas hemsida och vidare till "billiga veckan". Där hittade jag detta recept som jag - som vanligt - modifierat efter tycke och smak. I efterhand hade man lätt kunnat skippa apelsinen i yoghurten och bara göra en vanlig enkel yoghurtsås.

Köttfärs- och kikärtsgryta
4 port
4 port ris
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 konserv kikärter
1 msk olja
1 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
8 dl grönsaksbuljong
2 tsk rosmarin
1 handfull haricot verts
1 handfull majskorn
salt & peppar
Apelsinyoghurt
1 apelsin, pressad
salt & peppar
2 dl turkisk yoghurt

1. Koka riset.
2. Skala och hacka lök och riv vitlöken. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av.
3. Stek köttfärs, lök och vitlök i oljan. Rör ner tomatpurén.
4. Tillsätt spiskummin, buljong, rosmarin och kikärtor. Låt puttra i 15 minuter.
5. Tillsätt haricot verts och majs och låt puttra ytterligare 5 min.
6. Pressa apelsinen. Blanda matyoghurten med apelsinjuice, salt och peppar.
7. Smaka av grytan med salt och peppar, servera med ris och apelsinyoghurt.


omelett

Jag har aldrig gillat omelett, den där starka äggsmaken tilltalar inte mig. Men när jag för någon helg sedan stod där och stirrade in i kylen och bara såg rester och ägg, så tänkte jag att jag kan ju testa. Så det blev en lite lyxigare variant - och mycket gott!

Omelett
1 pers
Tre-fyra överblivna rostade grönsaker, skivade (jag hade kålrot, potatis och sötpotatis)
några oliver
2-3 soltorkade tomater, skivade
parmesanost
2 ägg
salt
peppar
färsk hackad timjan och oregano

Vispa ihop ägg, salt, peppar och örter. Häll i oljad stekpanna på medelhög-hög värme. När den börjar stelna något lägg på alla ingredienser. När den är nästan färdig, hyvla/riv över lite parmesan.


nudelsallad

Jag hittade ett recept med edamamebönor, räkor och sobanudlar på nätet någonstans - har glömt var nu - och det lät gott och friskt. Precis så blev det. Lite många moment, så det är inte riktigt att bara svänga ihop, men ska man till exempel bjuda på det är det perfekt som förrätt i en liten söt skål. Nya, roliga ingredienser också, som ovannämnda sobanudlarna; det är dinkelnudlar och jag hittade dem i en asiatisk butik här på Möllan. Vanligtvis gillar jag inte "spaghettinudlar" utan gillar de platta, men paketen var så fin att jag inte kunde låta bli:

Sallad med nudlar, edamame & räkor
2 pers
150g sobanudlar/fullkornsnudlar
500g räkor med skal
250g edamamebönor
1 stor eller två små morötter
200g haricot verts
1-2 salladslökar
150g ärter
koriander
flingsalt

Dressing:
1 msk riven ingefära
1 lime, pressad
½ stor chili, hackad
1 msk fisksås
1 tsk flytande honung
2-3 msk sesamolja
2-3 msk raps-/olivolja

1. Börja med att vispa ihop dressingen och låt den dra medan du förbereder salladen.
2. Tillaga nudlarna enligt paketet och spola av i iskallt vatten. Låt rinna av.
3. Skala räkorna. Koka haricot verts och edamamebönor ett par minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av.
4. Skala morötterna och fortsätt sen skala lång strimlor. Skiva salladslöken tunt.
5. Tina ärterna, hacka koriandern och skala edamamebönorna.
6. Blanda samman salladen och rör sedan ner dressingen. Salta vid bordet med flingsalt.


RSS 2.0