vitlökssås

Nu när det blivit lite kallare - med undantag för den senaste veckan - kan man äntligen bita i rotfrukter dränkta i sås igen. Jag är en stor såsälskare och tycker oftast att det är för lite sås. Det här receptet är fullt av vitlök - kanske inte rätt tillbehör om du ska på dejt - men oj vad gott. Och busenkelt både att göra och modifiera.

Vitlökssås
2 pers (eller en såstokig)
2 dl matlagninsgrädde/havregrädde
ca 5-10 vitlöksklyftor (beroende på storlek), fint rivna
en klick smör
worchestersås
salt
peppar
färska örter, nedklippta (valfritt)

Fräs vitlöken i smöret en liten stund. Vitlöken ska INTE brynas eller få färg. Tillsätt grädden och låt puttra några minuter så att det kokar ihop. Ta ett par rejäla tag med svartpepparkvarnen (jag gillar när man smakar pepparen) och en nypa flingsalt och rör om. Worchestersåsen är efter smak, så det är svårt att säga hur mycket. Men börja med litegrann och smaka av, behövs det mer så ta lite till och prova dig fram genom att smaka. Klipp till sist ner lite örter om du har eller känner för det. Sist tog jag i lite färsk oregano, men alla örter fungerar.

Servera gärna med en rejäl köttbit och ugnsbakade rotfrukter/grönsaker.

Modifierad vitlökssås:
Känner du för fisk? Byt ut worchestersåsen mot fisksås.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0