fisksoppa
Jag fick grundinspirationen från Laga Lätt, men när jag slog en blick i kylen var det en hel del som saknades, så det blev lite improvisation, precis som det brukar. Snabbt, lätt gott. Inga underverk, men värmande och friskt.
Fisksoppa
2 port
1 gul lök, hackad
2 gulbetor, i stora tärningar
1 morot (eller två små) i 2cm-slantar
2 msk fiskbuljong
1 liter vatten
1 bit lax (ca 150g)
½ dl havregrädde
3 msk hackad dill
1 dl skalade räkor
1 dl gröna ärter
1 citron, pressad
olja
salt
peppar
1. Fräs lök och rotfrukter i olja i ett par minuter. Häll på vatten och buljong och låt koka i 5-10 min.
2. Lägg i fisken och sjud under lock i 3-5 min eller tills fisken är klar. Tillsätt grädde, ärter, dill, citron, salt och peppar.
3. Toppa med räkor.

Fisksoppa
2 port
1 gul lök, hackad
2 gulbetor, i stora tärningar
1 morot (eller två små) i 2cm-slantar
2 msk fiskbuljong
1 liter vatten
1 bit lax (ca 150g)
½ dl havregrädde
3 msk hackad dill
1 dl skalade räkor
1 dl gröna ärter
1 citron, pressad
olja
salt
peppar
1. Fräs lök och rotfrukter i olja i ett par minuter. Häll på vatten och buljong och låt koka i 5-10 min.
2. Lägg i fisken och sjud under lock i 3-5 min eller tills fisken är klar. Tillsätt grädde, ärter, dill, citron, salt och peppar.
3. Toppa med räkor.

morotssoppa
Jag är ofta skeptisk till morotssoppa, jag känner sötman av soppan redan innan jag smakat den. Och den sötman passar inte mina smaklökar till middag - då vill jag ha sälta. Men, man ska inte vara den som är den, tänkte jag, och provade ett recept från Laga Lätt - med modifikation, förstås. Det var nämligen inte bara morot utan kokosmjölk också och jag var så rädd att det skulle bli sött att jag slängde i en buljongtärning. Men en halv hade räckt och om man inte är känslig för söt mat, så funkar det säkert jättebra utan någon buljong alls.
Morotssoppa
4 pers
4 morötter, skalade och slantade
1 gul lök, hackad
1 msk curry
1 burk kokosmjölk (400 ml)
4 dl vatten
mynta och timjan (eller andra örter man har till hands)
olja
salt
peppar
½ buljongtärning
1. Fräs morot, lök och curry i olja en minut eller två.
2. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljong och salt. Låt koka under lock i 10 min.
3. Tillsätt timjan och mynta.
4. Mixa soppan slät med stavmixer, peppra.

Morotssoppa
4 pers
4 morötter, skalade och slantade
1 gul lök, hackad
1 msk curry
1 burk kokosmjölk (400 ml)
4 dl vatten
mynta och timjan (eller andra örter man har till hands)
olja
salt
peppar
½ buljongtärning
1. Fräs morot, lök och curry i olja en minut eller två.
2. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljong och salt. Låt koka under lock i 10 min.
3. Tillsätt timjan och mynta.
4. Mixa soppan slät med stavmixer, peppra.

hummus
Inspirationen från den här hummusen kommer från Tescos hummus med citron och koriander. Riktigt god, blev den. Vill man ha den riktigt krämig och luftig så prova att köra igenom med elvisp en liten stund efter den är klar.
Hummus
1 burk kikärter (400g)
½ dl vatten
2 msk olivolja
2-3 tsk tahini
1 citron, pressad
1 liten handfull hackad färsk koriander
½ röd chili, hackad
salt
peppar
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald koriander
Kör allt med stavmixer - färdigt! Servera med gott bröd, kex eller grönsaksstavar.

Hummus
1 burk kikärter (400g)
½ dl vatten
2 msk olivolja
2-3 tsk tahini
1 citron, pressad
1 liten handfull hackad färsk koriander
½ röd chili, hackad
salt
peppar
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald koriander
Kör allt med stavmixer - färdigt! Servera med gott bröd, kex eller grönsaksstavar.
goulash
Farmors recept som jag fått från Erica. Säkert inte en äkta goulash, men det gör inte så mycket, för gott är det och lätt som en plätt! Värmer dessutom fint en blåsig och kall höstkväll.
Goulash
4 pers
300g nötkött, tex högrev eller grytbitar
1,5l vatten
2 st lökar, grovt hackade
4 potatisar i tärningar
1 röd paprika delad i munsbitar
1 vitlöksklyfta, riven
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1-2 oxbuljongtärningar eller ett par matskedar oxfond
1 tsk kummin
1 tsk mejram
1 tsk salt
malen kryddpeppar (5-6 korn)
1. Bryn köttet i olja eller smör med lök och paprikapulver. Tillsätt kryddor, vitlök, vatten och buljong. Låt koka på låg till medelhög värme i en timme.
2. Tillsätt potatis, koka i 5-10 min.
3. Tillsätt paprika, koka i 5 min.

Goulash
4 pers
300g nötkött, tex högrev eller grytbitar
1,5l vatten
2 st lökar, grovt hackade
4 potatisar i tärningar
1 röd paprika delad i munsbitar
1 vitlöksklyfta, riven
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1-2 oxbuljongtärningar eller ett par matskedar oxfond
1 tsk kummin
1 tsk mejram
1 tsk salt
malen kryddpeppar (5-6 korn)
1. Bryn köttet i olja eller smör med lök och paprikapulver. Tillsätt kryddor, vitlök, vatten och buljong. Låt koka på låg till medelhög värme i en timme.
2. Tillsätt potatis, koka i 5-10 min.
3. Tillsätt paprika, koka i 5 min.

bouillabaisse
Ok, det här är inte riktigt bouillabaisse, eftersom jag gjort som jag tycker. Grundreceptet kommer från ett gammal recept nerskrafsat på ett papper till min far för ca 20 år sedan. I vilket fall, så är detta en väldigt enkel och god rätt som värmer bra på höstkvällarna. Jag serverade soppan (som kanske är något mer lik en gryta än en soppa) med persisk sesambröd, men utan bröd eller med annat bröd går bra det med, förstås. Din fantasi sätter gränserna!
Bouillabaisse
3-4 pers
2 potatisar, skalade och tärnade
1 morot, skivad i tjocka skivor
3 champinjoner, skivade
½ lök, hackad
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade/hackade
1 lagerblad
1 krm chilipeppar
1 dl vitt vin
400g krossade tomater
400ml vatten
salt
peppar
200g fiskfilé
100-150g oskalade räkor, skalade
fiskbuljong
timjan (färsk/torkad)
1. Börja med att steka lök och vitlök mjuk i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt krossade tomater, vatten, vin, buljong, lagerblad, chili, salt och peppar. Låt koka ihop, ca 15 min på medelhög värme under lock.
2. Lägg i potatis och morot och låt koka 10-15 minuter på låg-medelhög värme.
3. Lägg i svamp och fisk, låt koka ca 5 min.
4. Tillsätt räkor och timjan, koka 1 min. Servera!

Bouillabaisse
3-4 pers
2 potatisar, skalade och tärnade
1 morot, skivad i tjocka skivor
3 champinjoner, skivade
½ lök, hackad
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade/hackade
1 lagerblad
1 krm chilipeppar
1 dl vitt vin
400g krossade tomater
400ml vatten
salt
peppar
200g fiskfilé
100-150g oskalade räkor, skalade
fiskbuljong
timjan (färsk/torkad)
1. Börja med att steka lök och vitlök mjuk i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt krossade tomater, vatten, vin, buljong, lagerblad, chili, salt och peppar. Låt koka ihop, ca 15 min på medelhög värme under lock.
2. Lägg i potatis och morot och låt koka 10-15 minuter på låg-medelhög värme.
3. Lägg i svamp och fisk, låt koka ca 5 min.
4. Tillsätt räkor och timjan, koka 1 min. Servera!

canneloni
Jag blev så sugen på canneloni när en god vän skickade sms om att han åt canneloni på en restaurang att det direkt hamnade på nästa veckas matlista. Nu har jag förvisso fuskat lite här, och köpt färdiga cannelonirör, men jag kände mig inte riktigt så ambitiös så att jag ville stå och göra pasta. Men jag kan meddela att det är fantastiskt om man orkar, min kära far är en riktig pastaexpert! Man kan ju fylla canneloni med lite vad som helst, men jag blev vansinnigt sugen på rökt lax och spenat, så det fick bli det denna gången.
Canneloni med lax & spenat
2 pers
8 st cannelonirör
ca 100g rökt lax, tärnad
3 champinjoner, skivade
5 styckbitar fryst bladspenat, tinade
1 dl matlagningsgrädde/havregrädde
1 vitlöksklyfta, riven
1 shalottenlök, hackad
salt
peppar
färsk basilika
en skvätt (ca ½ dl) vitt vin
2 dl mjölk
2 msk mjölk
en klick smör
några skivor ost (jag använde präst)
parmesanost
1. Börja med att fräsa lök och vitlök, tillsätt sedan svampen. Lägg i spenaten och häll på vinet. Låt det puttra nästan torrt, tillsätt sedan grädden och låt koka ihop. Smaksätt med salt, peppar, basilika och rör ner laxen. Ställ åt sidan.
2. Gör bechamelsåsen genom att smälta smören och röra ner mjölet. Häll på mjölken och låt koka upp under omrörning. Salta och peppra. Rör ner några skivor ost och låt den smälta.
3. Fyll cannelonirören med fyllningen.
4. I en ugnsform, bred lite av ostsåsen i botten och lägg sedan på cannelonirören. Häll över resten av ostsåsen och riv över lite parmesan. Grädda i ugn på ca 200 grader i 30 min.
5. Servera med en fräsch sallad.

Canneloni med lax & spenat
2 pers
8 st cannelonirör
ca 100g rökt lax, tärnad
3 champinjoner, skivade
5 styckbitar fryst bladspenat, tinade
1 dl matlagningsgrädde/havregrädde
1 vitlöksklyfta, riven
1 shalottenlök, hackad
salt
peppar
färsk basilika
en skvätt (ca ½ dl) vitt vin
2 dl mjölk
2 msk mjölk
en klick smör
några skivor ost (jag använde präst)
parmesanost
1. Börja med att fräsa lök och vitlök, tillsätt sedan svampen. Lägg i spenaten och häll på vinet. Låt det puttra nästan torrt, tillsätt sedan grädden och låt koka ihop. Smaksätt med salt, peppar, basilika och rör ner laxen. Ställ åt sidan.
2. Gör bechamelsåsen genom att smälta smören och röra ner mjölet. Häll på mjölken och låt koka upp under omrörning. Salta och peppra. Rör ner några skivor ost och låt den smälta.
3. Fyll cannelonirören med fyllningen.
4. I en ugnsform, bred lite av ostsåsen i botten och lägg sedan på cannelonirören. Häll över resten av ostsåsen och riv över lite parmesan. Grädda i ugn på ca 200 grader i 30 min.
5. Servera med en fräsch sallad.

vitlökssås
Nu när det blivit lite kallare - med undantag för den senaste veckan - kan man äntligen bita i rotfrukter dränkta i sås igen. Jag är en stor såsälskare och tycker oftast att det är för lite sås. Det här receptet är fullt av vitlök - kanske inte rätt tillbehör om du ska på dejt - men oj vad gott. Och busenkelt både att göra och modifiera.
Vitlökssås
2 pers (eller en såstokig)
2 dl matlagninsgrädde/havregrädde
ca 5-10 vitlöksklyftor (beroende på storlek), fint rivna
en klick smör
worchestersås
salt
peppar
färska örter, nedklippta (valfritt)
Fräs vitlöken i smöret en liten stund. Vitlöken ska INTE brynas eller få färg. Tillsätt grädden och låt puttra några minuter så att det kokar ihop. Ta ett par rejäla tag med svartpepparkvarnen (jag gillar när man smakar pepparen) och en nypa flingsalt och rör om. Worchestersåsen är efter smak, så det är svårt att säga hur mycket. Men börja med litegrann och smaka av, behövs det mer så ta lite till och prova dig fram genom att smaka. Klipp till sist ner lite örter om du har eller känner för det. Sist tog jag i lite färsk oregano, men alla örter fungerar.
Servera gärna med en rejäl köttbit och ugnsbakade rotfrukter/grönsaker.
Modifierad vitlökssås:
Känner du för fisk? Byt ut worchestersåsen mot fisksås.

Vitlökssås
2 pers (eller en såstokig)
2 dl matlagninsgrädde/havregrädde
ca 5-10 vitlöksklyftor (beroende på storlek), fint rivna
en klick smör
worchestersås
salt
peppar
färska örter, nedklippta (valfritt)
Fräs vitlöken i smöret en liten stund. Vitlöken ska INTE brynas eller få färg. Tillsätt grädden och låt puttra några minuter så att det kokar ihop. Ta ett par rejäla tag med svartpepparkvarnen (jag gillar när man smakar pepparen) och en nypa flingsalt och rör om. Worchestersåsen är efter smak, så det är svårt att säga hur mycket. Men börja med litegrann och smaka av, behövs det mer så ta lite till och prova dig fram genom att smaka. Klipp till sist ner lite örter om du har eller känner för det. Sist tog jag i lite färsk oregano, men alla örter fungerar.
Servera gärna med en rejäl köttbit och ugnsbakade rotfrukter/grönsaker.
Modifierad vitlökssås:
Känner du för fisk? Byt ut worchestersåsen mot fisksås.
