pumpasallad
Det här är min senaste egenpåhittade skapelse och det blev över förväntan! Pumpan kan man ju ha till vad som helst, men idag kände jag för sallad. Nu när pumpa är i säsong så tipsar jag lite extra om detta.
Pumpasallad
2-3 pers
1/4 pumpa delad i ca 2-3cm tjocka bitar
3 tsk oskalade sesamfrön
några kvistar färsk timjan, hackad
5 klyftor vitlök, rivna
1 tsk honung
½ dl olivolja
salt & peppar
½ paket fetaost
1 konserv stora vita bönor
2 tomater, tärnade
en handfull haricot verts
½ rödlök, hackad
balsamvinäger
flingsalt
1. Sätt ugnen på 225 grader och börja med att göra marinad på sesamfrö, timjan, vitlök, honung, olja, salt och peppar. Dela pumpan i bitar och häll på marinaden. Låt stå i ugnen i ca 40 min.
2. Skölj bönorna och blanda med resten av salladsingredienserna, smula över fetaost. Häll på lite balsamvinäger.
3. När pumpan är färdig, skär bort skalet och servera med salladen. Ringla över marinaden som blivit över.

Pumpasallad
2-3 pers
1/4 pumpa delad i ca 2-3cm tjocka bitar
3 tsk oskalade sesamfrön
några kvistar färsk timjan, hackad
5 klyftor vitlök, rivna
1 tsk honung
½ dl olivolja
salt & peppar
½ paket fetaost
1 konserv stora vita bönor
2 tomater, tärnade
en handfull haricot verts
½ rödlök, hackad
balsamvinäger
flingsalt
1. Sätt ugnen på 225 grader och börja med att göra marinad på sesamfrö, timjan, vitlök, honung, olja, salt och peppar. Dela pumpan i bitar och häll på marinaden. Låt stå i ugnen i ca 40 min.
2. Skölj bönorna och blanda med resten av salladsingredienserna, smula över fetaost. Häll på lite balsamvinäger.
3. När pumpan är färdig, skär bort skalet och servera med salladen. Ringla över marinaden som blivit över.

Ärt- och baconpasta
Det här tyckte jag lät jättetråkigt i Laga Lätt, men det var så gott att jag knappt fick nog. Prova! Erica har redan provat och lagt upp på sin blogg. Enkelt och snabbt att svänga ihop.
Ärt- och baconpasta
3 pers
1 gul lök, hackad
1 paket bacon (140g)
ca 8 nystan tagliatelle
250g gröna ärter
250g haricot verts (jag köpte så fina goda sådana att jag änvänder dem i allt!)
½ påse bladspenat
färsk mynta
1 citron
olivolja
flingsalt & nymald svartpeppar
Stek lök och bacon. Koka pastan. Tina ärter och haricot verts, blanda med en handfull myntablad, spenat, citronsaft, olja och salt och peppar. Jag hade en matmuffins till, nu senast gjorde jag med majskorn och färska örter, blev jättebra!

Ärt- och baconpasta
3 pers
1 gul lök, hackad
1 paket bacon (140g)
ca 8 nystan tagliatelle
250g gröna ärter
250g haricot verts (jag köpte så fina goda sådana att jag änvänder dem i allt!)
½ påse bladspenat
färsk mynta
1 citron
olivolja
flingsalt & nymald svartpeppar
Stek lök och bacon. Koka pastan. Tina ärter och haricot verts, blanda med en handfull myntablad, spenat, citronsaft, olja och salt och peppar. Jag hade en matmuffins till, nu senast gjorde jag med majskorn och färska örter, blev jättebra!

köttfärs- och kikärtsgryta
Jag hade slut på idéer och surfade in på Icas hemsida och vidare till "billiga veckan". Där hittade jag detta recept som jag - som vanligt - modifierat efter tycke och smak. I efterhand hade man lätt kunnat skippa apelsinen i yoghurten och bara göra en vanlig enkel yoghurtsås.
Köttfärs- och kikärtsgryta
4 port
4 port ris
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 konserv kikärter
1 msk olja
1 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
8 dl grönsaksbuljong
2 tsk rosmarin
1 handfull haricot verts
1 handfull majskorn
salt & peppar
Apelsinyoghurt
1 apelsin, pressad
salt & peppar
2 dl turkisk yoghurt
1. Koka riset.
2. Skala och hacka lök och riv vitlöken. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av.
3. Stek köttfärs, lök och vitlök i oljan. Rör ner tomatpurén.
4. Tillsätt spiskummin, buljong, rosmarin och kikärtor. Låt puttra i 15 minuter.
5. Tillsätt haricot verts och majs och låt puttra ytterligare 5 min.
6. Pressa apelsinen. Blanda matyoghurten med apelsinjuice, salt och peppar.
7. Smaka av grytan med salt och peppar, servera med ris och apelsinyoghurt.

Köttfärs- och kikärtsgryta
4 port
4 port ris
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 konserv kikärter
1 msk olja
1 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
8 dl grönsaksbuljong
2 tsk rosmarin
1 handfull haricot verts
1 handfull majskorn
salt & peppar
Apelsinyoghurt
1 apelsin, pressad
salt & peppar
2 dl turkisk yoghurt
1. Koka riset.
2. Skala och hacka lök och riv vitlöken. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av.
3. Stek köttfärs, lök och vitlök i oljan. Rör ner tomatpurén.
4. Tillsätt spiskummin, buljong, rosmarin och kikärtor. Låt puttra i 15 minuter.
5. Tillsätt haricot verts och majs och låt puttra ytterligare 5 min.
6. Pressa apelsinen. Blanda matyoghurten med apelsinjuice, salt och peppar.
7. Smaka av grytan med salt och peppar, servera med ris och apelsinyoghurt.

omelett
Jag har aldrig gillat omelett, den där starka äggsmaken tilltalar inte mig. Men när jag för någon helg sedan stod där och stirrade in i kylen och bara såg rester och ägg, så tänkte jag att jag kan ju testa. Så det blev en lite lyxigare variant - och mycket gott!
Omelett
1 pers
Tre-fyra överblivna rostade grönsaker, skivade (jag hade kålrot, potatis och sötpotatis)
några oliver
2-3 soltorkade tomater, skivade
parmesanost
2 ägg
salt
peppar
färsk hackad timjan och oregano
Vispa ihop ägg, salt, peppar och örter. Häll i oljad stekpanna på medelhög-hög värme. När den börjar stelna något lägg på alla ingredienser. När den är nästan färdig, hyvla/riv över lite parmesan.

Omelett
1 pers
Tre-fyra överblivna rostade grönsaker, skivade (jag hade kålrot, potatis och sötpotatis)
några oliver
2-3 soltorkade tomater, skivade
parmesanost
2 ägg
salt
peppar
färsk hackad timjan och oregano
Vispa ihop ägg, salt, peppar och örter. Häll i oljad stekpanna på medelhög-hög värme. När den börjar stelna något lägg på alla ingredienser. När den är nästan färdig, hyvla/riv över lite parmesan.

nudelsallad
Jag hittade ett recept med edamamebönor, räkor och sobanudlar på nätet någonstans - har glömt var nu - och det lät gott och friskt. Precis så blev det. Lite många moment, så det är inte riktigt att bara svänga ihop, men ska man till exempel bjuda på det är det perfekt som förrätt i en liten söt skål. Nya, roliga ingredienser också, som ovannämnda sobanudlarna; det är dinkelnudlar och jag hittade dem i en asiatisk butik här på Möllan. Vanligtvis gillar jag inte "spaghettinudlar" utan gillar de platta, men paketen var så fin att jag inte kunde låta bli:
2 pers
150g sobanudlar/fullkornsnudlar
500g räkor med skal
250g edamamebönor
1 stor eller två små morötter
200g haricot verts
1-2 salladslökar
150g ärter
koriander
flingsalt
Dressing:
1 msk riven ingefära
1 lime, pressad
½ stor chili, hackad
1 msk fisksås
1 tsk flytande honung
2-3 msk sesamolja
2-3 msk raps-/olivolja
1. Börja med att vispa ihop dressingen och låt den dra medan du förbereder salladen.
2. Tillaga nudlarna enligt paketet och spola av i iskallt vatten. Låt rinna av.
3. Skala räkorna. Koka haricot verts och edamamebönor ett par minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av.
4. Skala morötterna och fortsätt sen skala lång strimlor. Skiva salladslöken tunt.
5. Tina ärterna, hacka koriandern och skala edamamebönorna.
6. Blanda samman salladen och rör sedan ner dressingen. Salta vid bordet med flingsalt.

2 pers
150g sobanudlar/fullkornsnudlar
500g räkor med skal
250g edamamebönor
1 stor eller två små morötter
200g haricot verts
1-2 salladslökar
150g ärter
koriander
flingsalt
Dressing:
1 msk riven ingefära
1 lime, pressad
½ stor chili, hackad
1 msk fisksås
1 tsk flytande honung
2-3 msk sesamolja
2-3 msk raps-/olivolja
1. Börja med att vispa ihop dressingen och låt den dra medan du förbereder salladen.
2. Tillaga nudlarna enligt paketet och spola av i iskallt vatten. Låt rinna av.
3. Skala räkorna. Koka haricot verts och edamamebönor ett par minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av.
4. Skala morötterna och fortsätt sen skala lång strimlor. Skiva salladslöken tunt.
5. Tina ärterna, hacka koriandern och skala edamamebönorna.
6. Blanda samman salladen och rör sedan ner dressingen. Salta vid bordet med flingsalt.

Svamppaj
Inför förra helgens kräftskiva lagade jag en svamppaj som blev faktiskt över förväntan. Jag använde dinkelpajdegen, recept finns under Skaldjurspaj - denna pajdeg rekommenderar jag verkligen framför alla andra. Mycket godare och mycket enklare och mindre kladdig att tillaga.
Svamppaj
12 pers
200g gula kantareller
ca 3 dl torkade trattkantareller
ca 15 st champinjoner
2 st stora portobellosvampar
4 dl havregrädde, 15 %
1½ dl riven parmesan
3 ägg
1 hackad lök
1 knippe hackad färsk timjan
1 msk kycklingfond
salt
peppar
Börja med att göra lägga trattkantarellerna i blöt. Gör sedan pajdegen och förgrädda medans du förbereder resten.
Hacka lök, skiva champinjoner och portobello. Stek först löken i en rejäl klick smör och tillsätt sedan svampen. Stek tills svampen kokat ur den mesta vätskan och krympt i storlek.
Vispa ihop äggstanning med havregrädde, ägg, salt, peppar, parmesan, buljong och timjan.
Fördela svampen på två olika pajformar och häll på äggstanningen. Grädda 20-25 min på 200 grader.

Svamppaj
12 pers
200g gula kantareller
ca 3 dl torkade trattkantareller
ca 15 st champinjoner
2 st stora portobellosvampar
4 dl havregrädde, 15 %
1½ dl riven parmesan
3 ägg
1 hackad lök
1 knippe hackad färsk timjan
1 msk kycklingfond
salt
peppar
Börja med att göra lägga trattkantarellerna i blöt. Gör sedan pajdegen och förgrädda medans du förbereder resten.
Hacka lök, skiva champinjoner och portobello. Stek först löken i en rejäl klick smör och tillsätt sedan svampen. Stek tills svampen kokat ur den mesta vätskan och krympt i storlek.
Vispa ihop äggstanning med havregrädde, ägg, salt, peppar, parmesan, buljong och timjan.
Fördela svampen på två olika pajformar och häll på äggstanningen. Grädda 20-25 min på 200 grader.

Marockansk kycklinggryta
Det här är faktiskt ett recept som jag hittat och sedan modifierat från Hemmets Journal. En enkel men väldigt smakrik rätt som innehåller mestadels basvaror. Använd helst kyckling på ben så blir det lite buljongkok istället för att bara använda filéer. Bilden kanske ser lite rörig ut, men det blir väldigt smakrikt!
Marockansk kycklinggryta
2 pers

Marinad:
2 tsk spiskummin
2 tsk koriander
1½ tsk paprika
1 tsk gurkmeja
½ tsk kanel
vitlök
citronskal
salt
Rör ihop marinaden och blanda med kycklingbitarna. Låt stå medan du förbereder resten.
2 kycklinglår med ben
1 röd paprika, tärnad
1 grön paprika, tärnad
1 gul lök, hackad
1 citron, skalet rivet i marinaden, pressad
ca 1 dl gröna oliver med kärnor
buljong/fond
ris
peppar
Hacka grönskerna och bryn sedan kycklingen i stekpanna med lite olja. Lägg över i en gryta. Stek lök och paprika i samma panna med resten av marinaden tills löken mjuknat. Häll över i grytan.
Fyll på med vatten så det täcker kycklingen, lägg i oliver och häll på citronsaft. Tillsätt ca 1 msk buljong eller 1 buljongtärning. Lägg locket på och låt puttra i ca 40 min eller tills köttet börjar lossna från benet.
Smaka av med salt och peppar och servera med ris.
Marockansk kycklinggryta
2 pers

Marinad:
2 tsk spiskummin
2 tsk koriander
1½ tsk paprika
1 tsk gurkmeja
½ tsk kanel
vitlök
citronskal
salt
Rör ihop marinaden och blanda med kycklingbitarna. Låt stå medan du förbereder resten.
2 kycklinglår med ben
1 röd paprika, tärnad
1 grön paprika, tärnad
1 gul lök, hackad
1 citron, skalet rivet i marinaden, pressad
ca 1 dl gröna oliver med kärnor
buljong/fond
ris
peppar
Hacka grönskerna och bryn sedan kycklingen i stekpanna med lite olja. Lägg över i en gryta. Stek lök och paprika i samma panna med resten av marinaden tills löken mjuknat. Häll över i grytan.
Fyll på med vatten så det täcker kycklingen, lägg i oliver och häll på citronsaft. Tillsätt ca 1 msk buljong eller 1 buljongtärning. Lägg locket på och låt puttra i ca 40 min eller tills köttet börjar lossna från benet.
Smaka av med salt och peppar och servera med ris.
farmors grönkålssoppa
En stående favoriträtt i mitt kök är min farmors recept på grönkålssoppa. Hon brukade ha frikadeller och potatis till, men jag brukar oftast bara koka ett ägg till. Lätt som en plätt och nyttigt är det! Perfekt en grå höstkväll.

Farmors grönkålssoppa
3-4 port
1 påse djupfryst hackad grönkål
8 dl buljong
2 dl havregryn
salt
peppar
muskotnöt
kokt ägg att servera till
Koka upp buljongen och häll i den frysta grönkålen. Låt koka upp. Red soppan med havregryn. 2 dl är ett mått som kan regleras ganska fritt - jag gillar min grönkålssoppa ganska tjock. När soppan kokat samman, smaka av med salt, peppar och lite muskotnöt.

Farmors grönkålssoppa
3-4 port
1 påse djupfryst hackad grönkål
8 dl buljong
2 dl havregryn
salt
peppar
muskotnöt
kokt ägg att servera till
Koka upp buljongen och häll i den frysta grönkålen. Låt koka upp. Red soppan med havregryn. 2 dl är ett mått som kan regleras ganska fritt - jag gillar min grönkålssoppa ganska tjock. När soppan kokat samman, smaka av med salt, peppar och lite muskotnöt.