som tam eller grön mango/papaya sallad

Ååååh vad detta är gott! Så friska smaker och så lätt att göra. Det behövs lite ingredienser kanske, men de allra flesta hittar man i mataffären. Möjligen att man får gå till en asiatisk butik för papayan eller mangon (den måste vara omogen och sådana säljs inte i affären normalt sett) och kanske thaibasilikan. Annars är det bara att kavla upp ärmarna och börja kladda!



Som tam eller grön mango/papaya sallad
2-3 pers
5 vitlöksklyftor, rivna/pressade
3/4 röd chili, hackad
1 stor matsked torkade räkor (dessa kan vara knepiga att få tag på, räkpasta funkar också)
1 stor eller två små gröna mangos eller papaya, grovt riven
2 msk fisksås
2 limefrukter, pressade
1 msk strösocker
4 små eller 2 stora tomater
300g oskalada räkor
2 stora nävar thaibasilika
2 stora nävar färska böngroddar
4 msk krossade jordnötter (gärna osaltade, men saltade funkar också)

I en mortel, slå vitlök och chili med en nypa salt tills den blir till en pasta. Slå ner de torkade räkorna och en handfull mango/papaya - det ska krossas men vara lite "klumpigt". Tillsätt fisksås, limejuice och socker och rör tills sockret är upplöst. Blanda i en stor skål med resten av mangon/papayan, tomater, räkor, böngroddar, basilka och de krossade jordnötterna. (Kan tillägga att detta är ännu ett modifierat recept ur Australiensiska Marie Claire)

Rödbetsrisotto

Oj vad gott detta blev! Och så enkelt. Receptet är modifierat från Australienska upplagan av Marie Claire. Det här räcker till 4 personer om man serverar något till. Jag hade risotton som den var, på halv sats, och då lyckades jag trycka i mig det hela själv.



Rödbetsrisotto
4 pers
2-4 rödbetor (ca 450g), skalade & rivna
ca 6 champinjoner, delade
ett par nävar spenat
1 liter grönsaksbuljong
2 msk smör
2 vitlöksklyftor, pressade/fint rivna
1 gul lök, finhackad
2,5 dl arborioris (rundkornigt ris)
70 g riven parmesan
1 dl hackad bladpersilja
peppar
haricot verts

1. Koka upp buljongen och låt sedan puttra på låg värme.
2. Smält smöret i en stekpanna och fräs lök och vitlök tills mjuk, tillsätt sedan rödbetor och svamp och rör runt om i en minut. Tillsätt riset och rör om i ytterligare en minut till riset är väl blandat och glansigt.
3. Tillsätt 2,5 dl buljong och låt puttra medans du rör om tills riset absorberat buljongen. Upprepa tills riset tagit till sig all buljong, riset är al dente och såsen är krämig.
4. Rör ner spenaten och sedan parmesanosten.
5. Servera med haricot verts, bladpersilja och nymalen peppar.

khmer curry

Ok, det här var lite special men det var värt allt besvär med olika curry-pastor och koktider osv. Det tar en stund att få den rätt, men då var den fantastiskt god! Testa! Du blir inte besviken.

Khmer curry
4 pers

Curry pasta
2 "långa" chilifrukter, urkärnade och delade i bitar
8 kaffir limeblad
6 vitlöksklyftor
3 tsk torkad chili
3cm galangal/ingefära i bitar
1cm gurkmeja eller 1/4 tsk gurkmeja
3 citrongräs, delade
3-4 tsk räkpasta (shrimp paste)

Kör allt i en matberedare tills en jämn blandning.

Curryn
6 små shalottenlökar, skalade och delade
1 tsk torkade räkor
800ml kokosmjölk
4 msk Khmer curry pasta
500 g kycklingfié
1 pressad lime
2 tsk socker
200 g risnudlar, tillagade enligt förpackningen
färsk thai basilika, koriander, bok choy, böngroddar, haricotverts

1. Kör shalottenlök och torkade räkor i en matberedare. I en stor panna/wok häll 100ml kokosmjölk med curry pastan och tillaga tills den kokar ner och börjar steka. Den ska vara mörk i färgen och ha reducerats.
2. Tillsätt resterande kokosmjölk och 4 dl vatten och koka tills såsen tjocknar (detta tar ca 30 min).
3. Köttet ska vara i munsbitar, rör ner det i såsen och tillaga i ca 5 min Rör sedan ner lime och socker. Vi tillsatte en skvätt fisksås också, men det är efter smak.
4. Rör ner alla "löv" och böngroddar. Servera med bönor och resterande blad.


tom yum-soppa

En riktig klassiker som visade sig vara mycket enklare än jag trott. Sen kan man ju äta den fast det är varmt, eftersom de ju äter den i Thailand där det alltid är varmt. Säger min syster i alla fall. Hur som helst, gott var det! Och för er som inte har koll på tom yum-soppa så är det en sötsur soppa som man kan ha fisk, kyckling eller räkor i. Jättegod!

Tom Yum-soppa
4 pers
400g fast, vit fiskfilé, delad i bitar (köper du fisken hos fiskhandlaren så kolla om du kan få fiskbenen också, då kan du koka buljongen på benen istället för att använda fond!)
fiskfond (enligt förpackningen för mängden vatten)
2 citrongräspinnar
4 cm galangal/ingefära, skalad och delad i bitar
3 msk fisksås
2 limefrukter, pressade
1 msk socker
1 röd chili, finhackad
1 bok choy, sönderplockad
1 stor näve böngroddar
16 sockerärter
4 tomater, i 16-delar ungefär
2 salladslökar, strimlade

Krossa citrongräset med baksidan av en kniv. I en stor gryta, lägg citrongräset, ingefäran, buljongen (alternativt fiskbenen) och 1,5 liter vatten och koka upp. Låt sedan koka i 20 min, varefter du silar bort ben, citrongräs och ingefära. Ta i hälften av fisksås, limejuice, socker och chili och koka i två minuter. Smaka och ta mer av de ingredienser som behövs för att få rätt sötsura smak. Lägg i alla grönsaker och koka i två minuter, lägg sedan i fisken och koka i ytterliggare en minut. Servera med havssalt.


smoothie & quinoa med lax

Idag gjorde jag mig en smoothie innan jag stack ut på joggingrunda. Himla god blev den!

Fruktsmoothie
1 glas
½dl blåbär
ca 5 jordgubbar (jag använde frysta så blev smoothien kall)
1 banan
1 pressad apelsin
ca 15 färska myntablad



Igår blev det lax med quinoasallad till middag. Fräscht, lätt och gott. Jag tycker att quinoa är en jättebra ört som har gott om protein i sig. Har helt fallit för quinoa. Och såhär gjorde jag:

Lax med quinoasallad

2 pers
1 laxsida/2 laxfiléer
1 dl quinoa (koka enligt anvisningar på förpackningen)
½ paket feta, smulad
½ citron, pressad
1 tomat, tärnad
2 salladslökar, fint skurna
en handfull sugar snaps
så mycket man vill/tycker om av bladpersilja, grovt hackad

Kör laxen i ugnen eller på stekjärnet, vad du föredrar.

När quinoan är färdig, blanda med grönsakerna, fetan och citronen. Salta. Servera med lax och lite turkisk yoghurt.



Om min lax ser lite söndrig ut så är den det... råkade köpa laxsida istället för filé eftersom det var på extrapris. Blev alldeles för mycket lax till bara lilla jag!

RSS 2.0