som tam eller grön mango/papaya sallad

Ååååh vad detta är gott! Så friska smaker och så lätt att göra. Det behövs lite ingredienser kanske, men de allra flesta hittar man i mataffären. Möjligen att man får gå till en asiatisk butik för papayan eller mangon (den måste vara omogen och sådana säljs inte i affären normalt sett) och kanske thaibasilikan. Annars är det bara att kavla upp ärmarna och börja kladda!



Som tam eller grön mango/papaya sallad
2-3 pers
5 vitlöksklyftor, rivna/pressade
3/4 röd chili, hackad
1 stor matsked torkade räkor (dessa kan vara knepiga att få tag på, räkpasta funkar också)
1 stor eller två små gröna mangos eller papaya, grovt riven
2 msk fisksås
2 limefrukter, pressade
1 msk strösocker
4 små eller 2 stora tomater
300g oskalada räkor
2 stora nävar thaibasilika
2 stora nävar färska böngroddar
4 msk krossade jordnötter (gärna osaltade, men saltade funkar också)

I en mortel, slå vitlök och chili med en nypa salt tills den blir till en pasta. Slå ner de torkade räkorna och en handfull mango/papaya - det ska krossas men vara lite "klumpigt". Tillsätt fisksås, limejuice och socker och rör tills sockret är upplöst. Blanda i en stor skål med resten av mangon/papayan, tomater, räkor, böngroddar, basilka och de krossade jordnötterna. (Kan tillägga att detta är ännu ett modifierat recept ur Australiensiska Marie Claire)

Kommentarer
Postat av: Erica

Kan vi inte laga detta imorgon? Eller nästa gång jag kommer på besök??? Har bara ätit det en gång och då var det gudomligt!

2011-06-28 @ 22:19:47
URL: http://mysmoster.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0