bulgursallad med kräftmajonnäs

Oj vad det här var gott och enkelt. Rätten var dessutom lätt att variera hur man vill ha den. Man kan ju som alltid bara byta ut de saker man inte gillar mot sånt man tycker om.

Bulgursallad med kräftmajonnäs
2 pers

2 dl bulgur
1 dl skalade edamamebönor
1/4 zucchini, slantad och sedan halverad
½ grön chili
1 tomat
salt
peppar
salladsblad
1 dl olja
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
½ rödlök, finhackad
3 msk hackad dill
½ pressad citron
2 dl kräftstjärtar

1. Koka bulgur enligt förpackningen.
2. Stek zucchini i olja och släng sedan i chili, tomat, sojabönor och stek tills allt är varmt.
3. Blanda bulgur med grönsaker och salladsblad.
4. Blanda äggula och vinäger med lite salt och vispa fluffigt.
5. Vispa i oljan lite i taget till en tjock majonnäs och vispa sedan i citronsaften.
6. Blanda i rödlök, dill och kräftstjärtar i majonnäsen och vänd sedan försiktigt ner det i bulgursalladen.


kycklingcurry

Att göra en curry enligt konstens alla regler är jättesvårt. Det krävs någon sorts touch som jag tror att man är född med och utvecklar genom att laga det mer än en gång ibland, utan i princip varje dag. Men eftersom jag är så vansinnigt förtjust i indisk mat, ger jag mig på det med jämna mellanrum. Ibland blir det bättre, ibland blir det sämre. Denna gången blev det inte lika bra som förra gången, men grunden är densamma. Det svåra är väl att man måste höfta lite, mängd och så vidare är svårt att säga. Men här är det på ett ungefär:

Kycklingcurry
3 pers
1 stor eller 2 små kycklingfiléer i munsbitar
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 tum ingefära, riven
½ grön chili, hackad
1 kanelstång
1 msk kummin
5-10 kardemummafrön, malda
1 msk koriander
½ msk gurkmeja
en handfull svamp i kvartar
1 grön paprika i stora bitar
1 burk krossade tomater
vatten
2 msk tomatpuré
2-3 msk yoghurt
1 msk honung
smör
olja
salt
peppar

1. I en torr panna, stek kummin, kardemumma, gurkmeja och koriander i ett par minuter. Ställ åt sidan.
2. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i olja och smör (detta är det närmaste ghee man kommer utan att göra det själv/köpa).
2. Häll på krossade tomater, fyll burken med vatten och späd med ca hälften. Tillsätt kryddorna, kanelstång, tomatpuré, honung, salt och peppar. Låt puttra i minst en halvtimme. Smaka av och justera smaker efter tycke.
3. Tillsätt kycklingen och låt puttra i minst en halvtimme till. Smaka av. Lägg i svamp och paprika och låt koka mjuka.
4. Tillsätt yoghurt efter smak (dettta gör curryn något mildare). Servera med ris och naanbröd.


bönsallad

Denna kallas sommarsallad i receptet (Laga Lätt igen), men eftersom den är varm tycker jag att den fungerar lika bra året runt. Antingen som en lätt middag, lunch eller varför inte som tillbehör eller förrätt? Om man ska använda mat-lingo så tycker jag att den har många spännande smaker utan att vara särskilt komplicerad. Prova!

Bönsallad

2 pers (till middag)
1 ask körsbärstomater, halverade
½ dl olivolja
1 burk cannellinibönor
1 rödlök, finhackad
1 förpackning mixsallad eller ½ huvud romansallad
100g skivad chorizosalami
2 msk vitvinsvinäger
2 msk honung

1. Lägg tomaterna på en plåt/ugnsform och ringla över olja, krydda med salt och peppar. Ugnsrosta i 20 min på 200 grader.
2. Stek chorizoskivorna krispiga i en teflonpanna och låt rinna av på hushållspapper.
3. Stek löken i salamifettet 1-2 min. Salta och peppra. Tillsätt vinäger och låt sjuda tills hälften av vätskan återstår. Rör i honungen.
4. Blanda bönor, sallad, lökdressing, tomat och chorizo.


RSS 2.0