sommarrullar
Nu har jag under en ganska lång tid sagt att jag ska göra vietnamesiska sommarrullar. Idag kunde jag inte motstå längre utan sprang in på Asien Trading så fort jag kommit hem. Det är lite moment och kladd, men generellt sätt enkelt, snabbt och inga överdrivet komplicerade ingredienser. Däremot var det jättesvårt att rulla dem "hårt", de blev rätt sladdriga. Men tror det har lite med vana att göra, för det blev bättre. Det var också lite knepigt att få upp risplattorna ur vattnet utan att de geggade ihop, men jag löste det genom att inte ha kokhett vatten så jag kunde stoppa ner händerna i vattnet. Nu lät det plötsligt väldigt krångligt efter jag påstått motsatsen. Det var det inte. Och kul var det också!
Sommarrullar
risplattor (runda, tunna)
risnudlar
strimlad isbergssallad
strimlad gurka
thaibasilika
krossade osaltade jordnötter
räkor
Jag hällde kokhett vatten på nudlarna och lät dem stå i ett par minuter, sedan sköljde jag dem som hastigast med iskallt vatten. Sedan förberedde jag allt och slutligen doppade jag ner risplattan i vattnet. Det är viktigt att det inte klibbar när man lägger det på en skärbräda/tallrik. Sen är det bara att lägga på ingredienserna och rulla, lite som en taco. Rulla ett varv, vika in sidorna och rulla ihop helt.
Till detta kan man ha en del olika såser, jag gjorde limesaft, skivad chili, lite socker och lite fisksås. Men det finns en hel djungel av såser att ha till, till exempel hoisinsås utspädd med vatten, vit vinäger och jordnötssmör.

De hänger med till jobbet i morgon! Det får bli att hälla på såsen och äta med kniv och gaffel, vilket inte riktigt är meningen, men tills jag fått kläm på rullningen får det duga.
Sommarrullar
risplattor (runda, tunna)
risnudlar
strimlad isbergssallad
strimlad gurka
thaibasilika
krossade osaltade jordnötter
räkor
Jag hällde kokhett vatten på nudlarna och lät dem stå i ett par minuter, sedan sköljde jag dem som hastigast med iskallt vatten. Sedan förberedde jag allt och slutligen doppade jag ner risplattan i vattnet. Det är viktigt att det inte klibbar när man lägger det på en skärbräda/tallrik. Sen är det bara att lägga på ingredienserna och rulla, lite som en taco. Rulla ett varv, vika in sidorna och rulla ihop helt.
Till detta kan man ha en del olika såser, jag gjorde limesaft, skivad chili, lite socker och lite fisksås. Men det finns en hel djungel av såser att ha till, till exempel hoisinsås utspädd med vatten, vit vinäger och jordnötssmör.

De hänger med till jobbet i morgon! Det får bli att hälla på såsen och äta med kniv och gaffel, vilket inte riktigt är meningen, men tills jag fått kläm på rullningen får det duga.
halloumi m grönsaker + smoothie
Först, en smoothie som verkligen sätter igång grejer. Lite sur, ja, men eftersom jag gillar surt slinker denna ner hur fint som helst. En vacker, rosa färg får den också:

Du behöver:
½ granatäpple, pressat och så många kärnor du orkar ta ur
1 liten eller ½ banan
1 pressad lime
ca 5 frysta jordgubbar
ca 10-15 myntablad
Sen gjorde jag middag med halloumi och grönsaker. Väldigt gott och längesedan. Till detta en tsatsikivariant.
Halloumi med ugnsstekta grönsaker och alternativ tsatsiki
2 pers
½ paket halloumi, skivad
½ sötpotatis i bitar
1 rödlök, delad i fyra
1 bit zucchini, skivad och halverad
ca 5-6 små champinjoner
ca 5 broccolibuketter
2 små rödbetor, delade på hälften
torkad dragon
salt
peppar
olja
grekisk/turkisk yoghurt
1/4 gurka, halverad, urkärnad och tunt skivad
salt
peppar
färsk mynta och koriander, hackad
vitlök
Dela grönsakerna och stek i ugnen i ca 25-30 min. När ca fem minuter kvar, stek halloumin i olja. Rör ihop yoghurten. Servera! Gott & enkelt!


Du behöver:
½ granatäpple, pressat och så många kärnor du orkar ta ur
1 liten eller ½ banan
1 pressad lime
ca 5 frysta jordgubbar
ca 10-15 myntablad
Sen gjorde jag middag med halloumi och grönsaker. Väldigt gott och längesedan. Till detta en tsatsikivariant.
Halloumi med ugnsstekta grönsaker och alternativ tsatsiki
2 pers
½ paket halloumi, skivad
½ sötpotatis i bitar
1 rödlök, delad i fyra
1 bit zucchini, skivad och halverad
ca 5-6 små champinjoner
ca 5 broccolibuketter
2 små rödbetor, delade på hälften
torkad dragon
salt
peppar
olja
grekisk/turkisk yoghurt
1/4 gurka, halverad, urkärnad och tunt skivad
salt
peppar
färsk mynta och koriander, hackad
vitlök
Dela grönsakerna och stek i ugnen i ca 25-30 min. När ca fem minuter kvar, stek halloumin i olja. Rör ihop yoghurten. Servera! Gott & enkelt!
