burgare med rödlöksmarmelad

Det här var både enkelt och mycket gott! Inga större konstigheter med ingredienserna heller. Rekommenderas verkligen! Stulet och modifierat från ett Waitrose receptkort.

Burgare med rödlöksmarmelad

2 pers

250g nötfärs
1 shalottenlök, fint hackad
1 vitlök, pressad/riven
olivolja
1 stor rödlök, tunt skivad
1 msk muskovadosocker
2 msk rödvinsvinäger
2 bullar
ruccola
parmesan
1 sötpotatis




1. Blanda färsen med shalottenlök och vitlök och salta och peppra. Forma till 2 burgare och ställ i kylen. Skala och skiva sötpotatisen tunt och blanda med olja och flingsalt.
2. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek löken på låg-medelvärme i ca 15 minuter. Den ska vara mjuk, men inte brun. Rör ner sockret och vinägern och puttra ytterligare några minuter tills den är gyllene.
3. Förvärm grillen och pensal burgarna med olja. Stek med sötpotatisen i ugnen i 5-6 minuter per sida och rör om bland sötpotatisen när du vänder burgarna.
4. Värm/rosta bullarna. Servera med rödlöksmarmelad, burgare, ruccola och lite hyvlad parmesan.

Italiensk paj

Den här pajen är jättebra när man har grönsaker i kylen som man behöver göra sig av med. Det blir dessutom massor och den är jättematig och god. Som vanligt passar den perfekt till matlådan.

Italiensk paj
6-8 pers

Pajdeg:
8 dl vetemjöl/dinkelmjöl (eller använd/blanda vad du har hemma)
100g smör/margarin
3 dl mjölk (alt 1,5 dl grädde och 1,5 dl vatten, men jag tycker mjölk blir samma sak)
4 tsk bakpulver

Blanda mjöl och bakpulver med smöret. Häll på mjölken och knåda till en deg. Kavla ut och lägg i en långpanna.

Äggstanning:
125g parmesan/fetaost
6 ägg
500g keso
4 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk basilika
salt
peppar

Det är bara att vispa ihop

Fyllning:
Jag använde idag:
5 champinjoner, klyftade
1½ röd paprika
2 nävar broccolibuketter
½ purjolök
ca 1 dl urkärnade kalamataoliver
ca 5 soltorkade tomater, strimlade

Fördela grönsakerna på pajdegen, häll på äggstanningen och kör i ugnen i 20-25 min på 225°C. Servera med en lätt sallad.



Tuk-tuk sallad

Nallade och modifierade det här från en Guardian-bilaga och provade idag för att göra matlådor till jobbet denna veckan. Oj så gott det blev! Och väl värt en halvtimme på en lat söndag för att slippa köpa mat eller äta sladdriga mackor på jobbet.

Tuk-tuk sallad

3-4 portioner
2 dl ris (jag använde basmati, men i orginalreceptet blandade de vildris och brunt basmati, vilket jag inte hade)
tre nävar gröna ärtor
två nävar haricot verts (eller vad man gillar!)
½ purjolök, tunt skivad
1 tomat, grovt hackad
en handfull blandad sallad/ruccola
4 msk rostade frön (jag använde sesamfrön, pumpafrön, linfrön och solroskärnor)
salt

Dressing
½ grön chili, fint hackad (med/utan frön)
1 tsk ingefära
1 krossad vitlöksklyfta
1 pressad lime
3 msk sesamolja
3 msk soja

1. Koka riset.
2. Vispa ihop dressing och låt den dra.
3. Förbered grönskerna.
4. Blanda ris, frön, dressing och grönsaker och dela upp i 3-4 matlådor.


skaldjurspaj

Det här blev riktigt bra! Snodde min systers recept på GI-pajdeg som är så god, och sen knåpade jag som vanligt.

Skaldjurspaj
6 pers - eller 4 hungriga

pajdeg:
3 dl dinkel fullkornsmjöl (eller grovt fullkornsmjöl)
½ tsk salt
0,75 dl olivolja
½ dl vatten

fyllning:
ca 2 dl kräftstjärtar (jag använde skalade, frysta)
ca 2 dl räkor (också skalade och frysta)
½ aubergine, tärnad
½ purjolök, tunt skivad
1 röd paprika, skivad
½ röd chilifrukt, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 nävar mangold-blad (alternativt bladspenat, men det hade jag inte hemma)
rejäl dos citronpeppar
olivolja

äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1½ dl riven ost (jag använde cheddar och parmesan, men det är lite väl lyxigt kanske)
peppar
basilika

Börja med att sätta ugnen på 175°C. Blanda mjöl och salt och tillsätt oljan och rör så det blir grynigt. Tillsätt vatten och rör ihop till en deg. Tryck ut i en form med avtagbar kant (t.ex!) och nagga och grädda i 15 min.

Stek grönsakerna så de blir något mjuka och rör sedan ner skaldjur och mangold. Häll i pajskalet när det är färdiggräddat.

Vispa samman mjölk, ägg, peppar och basilika och rör ner osten. Häll ovanpå skaldjurs- och grönsaksblandningen och grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Jag serverade med baguette och sallad, men funkar bra för sig själv också. Den var också godare än den ser ut på bilden...



fruktsmoothie

Lite lyxigt såhär på en söndag...

Fruktsmoothie
2 stora eller 3 små bananer
ca 1 dl blåbär
1 pressad apelsin
1 pressad lime

Mixa samman - så gott och uppiggande!


RSS 2.0