skaldjurspaj
Det här blev riktigt bra! Snodde min systers recept på GI-pajdeg som är så god, och sen knåpade jag som vanligt.
Skaldjurspaj
6 pers - eller 4 hungriga
pajdeg:
3 dl dinkel fullkornsmjöl (eller grovt fullkornsmjöl)
½ tsk salt
0,75 dl olivolja
½ dl vatten
fyllning:
ca 2 dl kräftstjärtar (jag använde skalade, frysta)
ca 2 dl räkor (också skalade och frysta)
½ aubergine, tärnad
½ purjolök, tunt skivad
1 röd paprika, skivad
½ röd chilifrukt, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 nävar mangold-blad (alternativt bladspenat, men det hade jag inte hemma)
rejäl dos citronpeppar
olivolja
äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1½ dl riven ost (jag använde cheddar och parmesan, men det är lite väl lyxigt kanske)
peppar
basilika
Börja med att sätta ugnen på 175°C. Blanda mjöl och salt och tillsätt oljan och rör så det blir grynigt. Tillsätt vatten och rör ihop till en deg. Tryck ut i en form med avtagbar kant (t.ex!) och nagga och grädda i 15 min.
Stek grönsakerna så de blir något mjuka och rör sedan ner skaldjur och mangold. Häll i pajskalet när det är färdiggräddat.
Vispa samman mjölk, ägg, peppar och basilika och rör ner osten. Häll ovanpå skaldjurs- och grönsaksblandningen och grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Jag serverade med baguette och sallad, men funkar bra för sig själv också. Den var också godare än den ser ut på bilden...

Skaldjurspaj
6 pers - eller 4 hungriga
pajdeg:
3 dl dinkel fullkornsmjöl (eller grovt fullkornsmjöl)
½ tsk salt
0,75 dl olivolja
½ dl vatten
fyllning:
ca 2 dl kräftstjärtar (jag använde skalade, frysta)
ca 2 dl räkor (också skalade och frysta)
½ aubergine, tärnad
½ purjolök, tunt skivad
1 röd paprika, skivad
½ röd chilifrukt, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 nävar mangold-blad (alternativt bladspenat, men det hade jag inte hemma)
rejäl dos citronpeppar
olivolja
äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1½ dl riven ost (jag använde cheddar och parmesan, men det är lite väl lyxigt kanske)
peppar
basilika
Börja med att sätta ugnen på 175°C. Blanda mjöl och salt och tillsätt oljan och rör så det blir grynigt. Tillsätt vatten och rör ihop till en deg. Tryck ut i en form med avtagbar kant (t.ex!) och nagga och grädda i 15 min.
Stek grönsakerna så de blir något mjuka och rör sedan ner skaldjur och mangold. Häll i pajskalet när det är färdiggräddat.
Vispa samman mjölk, ägg, peppar och basilika och rör ner osten. Häll ovanpå skaldjurs- och grönsaksblandningen och grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Jag serverade med baguette och sallad, men funkar bra för sig själv också. Den var också godare än den ser ut på bilden...

Kommentarer
Postat av: Erica
Vad kul att du gillade pajdegen! Jag älskar den. Visst är den enkel? Fast det är ju inte mitt recept. Jag har snott det från någon matsajt :)
Trackback