thai fiskcurry

Idag blev det fiskcurry på thaivis - passade dessutom bra till det tråkiga vädret. En fantastiskt god och enkel rätt. Den kräver en hel del olika ingredienser, men om man har för vana att laga mat med många olika kryddor är det mesta inget utöver det vanliga. Kan tillägga att jag nallat receptet från about.com men modifierat lite som vanligt - och min fiskcurry ser inte alls ut som den de har bild på.

Thai fiskcurry
4 port

ca 500g valfri, men gärna fast, vit fisk i 4cm-bitar ungefär
en handfull skivade champinjoner
1 paprika, tärnad
1 tomat, tärnad
en handfull gröna bönor
en handfull thaibasilika (valfri)
en handfull färsk koriander
lime/citron
2-3 kaffir limeblad (valfri)

Currysåsen
I en matberedare/mixer eller med mixerstav, blanda:

ca 1 dl färsk koriander
1 burk kokosmjölk
4 vårlökar/2 salladslökar, delad i bitar
1 tumstor big ingefära/galangal
4 vitlöksklyftor
2 msk fisksås
2 tsk (spis)kummin
2 tsk koriander
½ tsk gurkmeja
1 tsk räkpasta (shrimp paste)
1 färsk röd chili, delad i bitar

När du har en jämn smet utan klumpar, häll i en stor gryta/wok över medelhög värme. Om du anväder limeblad, tillsätt dem här. Låt det koka upp.

Tillsätt sedan svamp, paprika och fisk. Rör om. Sänk värmen något och låt det puttra under lock i 6-8 minuter. Lägg sedan i tomater och gröna bönor och låt koka i ytterligare ett par minuter. Gör sedan ett smaktest: mer fisksås för mer sälta och citron/lime om det är för salt/sött.

Servera med onyttigt men ack-så-gott basmatiris, limeklyftor och färsk thaibasilika och koriander klippt över.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0