potatis- och purjolökssoppa med matmuffins

Tänkte att det snart är dags att dra in på soppan för sommarhalvåret - nu råkade det vara fint väder större delen av dagen, men det blev så i alla fall. Gott är det i alla fall, och billigt. Muffinsen är mitt alternativ till vad jag tycker ofta blir en tråkig bit grovt bröd eller knäckebröd. Matmuffins brukar jag också variera med olika sorters mjöl och fyllning: receptet nedan är efter dagens tycke och smak.

Potatis- och purjolökssoppa
1 msk olivolja
2 purjolökar, ansade, tvättade och skivade
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 750g potatis
1 liter kycklingbuljong

Fräs purjolök och vitlök på medelhög värme i 3 min eller tills löken mjuknat. Släng ner potatisen och fräs i fem minuter - rör om ofta. Häll på buljongen och krydda med peppar. Lägg på locket och koka upp och låt sen koka i 15-20 minuter. Sätt åt sidan utan lock och låt soppan svalna något. Mixa sedan; antingen i omgångar i mixer eller med mixerstav direkt i grytan. Låt koka upp ett par minuter.



Matmuffins
12 st

2 dl vetemjöl
1,5 dl dinkel fullkorn
1 dl dinkel siktat
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 ägg
½ dl olja
1,5 dl filmjölk
3/4 dl lingon (inte sylt, utan lingon)
3-4 skivor rökt skinka (jag använde västfalisk)

Rör först ihop de torra ingredienserna och tillsätt sedan ägg, olja och fil och blanda ihop. Häll på fyllningen och klicka ut i muffinsformar. In i ugnen i 20 min på 200 grader. Färdigt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0