nystart

Rätt ofta blir jag sugen på att blogga om mat; och ofta på att skriva på svenska. Så jag tänkte börja här med det och sikta in mig på mitt stora intresse: mat. Ska försöka vara duktig med bilder också... blir lätt lite trist annars.

Idag har jag kämpat med att försöka hitta ett recept som stämmer in på vad mina smaklökar kände när jag åt Fatteh på en libanesisk restaurang i Melbourne i augusti 2009. Inte så lätt. Vad jag åt då var kikärter frästa med rödlök och vad jag gissar var kummin och koriander, paprika och chilipulver. Detta var sedan placerat på en vitlöksyoghurt och över detta hade de strösslat färsk koriander, rostade pinjenötter och nu till det svåra: vad jag vill kalla "tomatbacon". Det kan ha varit så enkelt att det var soltorkade tomater som var väldigt tunt skivade (eller något helt annat!). Men i mitt huvud så tänker jag att det är skållade tomater där skinnet har friterats. Det hela serverades med rostat pitabröd; fantastiskt gott med andra ord.

Jag har letat bilder och sökt på "tomatbacon" som det säkert inte heter utan något annat tjusigt/exotiskt. Hur som helst så verkade alla recept jag kunde hitta ha andra ingredienser - eller färre - än vad jag tycker låter rimligt. Jag har försökt efterlikna detta förr med gott resultat, men vill ju gärna ha autencitet... då är det tråkigt när man inte känner igen sig i det som ska vara autentiskt. Haha.

Låter som ett ganska stort projekt att fritera tomatskal... blir nog lämnat för en dag då jag har absolut ingenting att göra.

Såhär skulle jag göra min Fatteh, i alla fall:

1 burk kikärter
1msk (spis)kummin
1,5msk koriander
1krm chilipulver
½msk paprika
½ rödlök, hackad
1 handfull grovt hackad bladpersilja och/eller koriander
salt
1,5 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
pitabröd
olivolja
(rostade pinjenötter)
(bacon)

Fräs kryddorna med rödlöken i oljan tills löken mjuknat något. Häll i kikärterna och fräs en stund till (någon minut bara). Salta. Riv/pressa vitlöken och blanda med yoghurten. Rosta pitabrödet. Servera kikärtsfräset med yoghurten ovanpå och brödet vid sidan. Klipp över persilja och/eller koriander och kanske lite rostade pinjenötter. Kom på att vanligt knaperstekt bacon säkert funkar fint om man inte har något emot en icke hel-vego rätt.

Funkar jättebra att ta med som lunch till jobbet!

Kommentarer
Postat av: Jamshed

shiiiiiiii!

Jag antar att jag blir bjuden på en Fatteh ganska snart va?!

2011-04-04 @ 01:33:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0